The future of the CAVE

Thomas DeFanti, Daniel Acevedo-Feliz, Richard Ainsworth, Maxine Brown, Steven Cutchin, Gregory Dawe, Kai-Uwe Doerr, Andrew Johnson, Christopher Knox, Robert Kooima, Falko Kuester, Jason Leigh, Lance Long, Peter Otto, Vid Petrovic, Kevin Ponto, Andrew Prudhomme, Ramesh Rao, Luc Renambot, Daniel SandinJurgen Schulze, Larry Smarr, Madhusudhanan Srinivasan, Philip Weber, Gregory Wickham

Research output: Contribution to journalArticlepeer-review

62 Scopus citations

Abstract

The CAVE, a walk-in virtual reality environment typically consisting of 4–6 3 m-by-3 m sides of a room made of rear-projected screens, was first conceived and built in 1991. In the nearly two decades since its conception, the supporting technology has improved so that current CAVEs are much brighter, at much higher resolution, and have dramatically improved graphics performance. However, rear-projection-based CAVEs typically must be housed in a 10 m-by-10 m-by-10 m room (allowing space behind the screen walls for the projectors), which limits their deployment to large spaces. The CAVE of the future will be made of tessellated panel displays, eliminating the projection distance, but the implementation of such displays is challenging. Early multi-tile, panel-based, virtual-reality displays have been designed, prototyped, and built for the King Abdullah University of Science and Technology (KAUST) in Saudi Arabia by researchers at the University of California, San Diego, and the University of Illinois at Chicago. New means of image generation and control are considered key contributions to the future viability of the CAVE as a virtual-reality device.
Original languageEnglish (US)
Pages (from-to)16-37
Number of pages22
JournalOpen Engineering
Volume1
Issue number1
DOIs
StatePublished - Jan 1 2011

Fingerprint Dive into the research topics of 'The future of the CAVE'. Together they form a unique fingerprint.

Cite this